Tegenwoordig kun je krant bijna niet openslaan zonder een artikel tegen te komen over burn-outs. De laatste jaren is het aantal mensen met een burn-out flink gestegen. Daarbij komt dat steeds meer jonge werknemers bezwijken onder de werkdruk- en/of stress. Maar ook in alle andere leeftijdscategorieën lopen mensen rond met een burn-out. Maar wat is het precies en wie krijgen er een burn-out.
Er is niet één specifiek soort mensen dat een burn-out kan oplopen. Het kan in principe iedereen overkomen. Wel valt op dat er in de leeftijdscategorie 25-34 een grotere stijging is te zien dan in de andere leeftijdscategorieën. Een oorzaak hiervan zou de werkdruk kunnen zijn die op de schouders van de relatief onervaren krachten komt te liggen. Ook worden de jongeren geleefd door social media. De hersenen krijgen continue prikkels binnen, er is geen rust meer.
Een aanvulling hierop valt te zien uit de verschillende cijfers binnen een fulltime of een parttime baan. Binnen de groep parttimers zijn beduidend minder mensen met een burn-out dan bij mensen de fulltime functie hebben.
Daarnaast kan onzekerheid op werkgebied een oorzaak zijn. Denk hierbij een flexwerkers of werknemers met een tijdelijk contract. Deze onzekerheid zorgt voor extra stress.
Als laatste valt op dat de grootste groep mensen met een burn-out alleenstaand is. En binnen die groep, is de grootste groep alleenstaande mannen.