Darmen, het centrum van jouw bestaan!
06 december 2020 

Darmen, het centrum van jouw bestaan!

Waarom zijn je darmen zo belangrijk?

Laten we eerst beginnen waar je darmen een onderdeel van zijn. De darmen zijn een onderdeel van je spijsverteringskanaal. De naam zegt het al: het verteren van spijs oftewel: het voedsel dat je eet wordt afgebroken tot voedingsstoffen. Het lichaam kan deze voedingsstoffen opnemen en gebruiken. De voedingsstoffen kunnen gebruikt worden als:

  • energie
  • bouwstoffen

De bouwstoffen gebruikt het lichaam om te groeien of om beschadigde cellen in het lichaam te vervangen.

Waar begint je spijsverteringskanaal?

Als we iets eten of drinken wordt ons spijsverteringskanaal actief. Het is een proces waar meerdere organen bij betrokken zijn. Als alle organen goed functioneren worden alle nuttige stoffen uit het voedsel gehaald. Als wat het lichaam niet kan gebruiken zet het lichaam om in ontlasting oftewel poep. Wat poep je allemaal kan vertellen wordt in een latere blog uitgelegd.

Het spijsverteringskanaal doet er ongeveer 12 – 24 uur over om het gehele spijsverteringskanaal te passeren. De weg van het voedsel laten we in de afbeelding zien.

Het is van groot belang dat wat we eten ook gezond is voor ons lichaam. Daar gaat het heel vaak fout. We worden overspoeld met reclames die ons allemaal verleiden tot het kopen en eten van voedingswaar dat zeer ongezond is voor ons. het is zelfs zo dat al die ongezonde voeding het risico verhogen op het krijgen van:

  • hartkwalen
  • diabetes type 2
  • herseninfarct
  • en nog veel meer

Dat we gezonder moeten gaan eten is denk ik in 2020 wel heel duidelijk geworden. En als de voeding die we eten gezonder is kunnen onze darmen ook beter functioneren.

Daarbij kunnen we onze darmen positief beïnvloeden door probiotica en prebiotica. (lees onze blog over Pre- en probiotica)

Koolhydraten en darmproblemen

Ik ben, toen ik 20 jaar was, gediagnosticeerd met Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). Na alle onderzoeken (darmonderzoek en lactose intolerantie) kreeg ik die diagnose. Ik kon daar helemaal niets mee. Ik had regelmatig buikpijn, harde buik, opgezwollen buik na het eten, vaak naar het toilet (diarree). Op een geven moment had ik al stress als we uit gingen eten. Stel je voor dat ik iets zou eten waardoor ik weer naar het toilet zou moeten gaan.
En op vakantie was het zover. In Italië raakten mijn darmen in shock over de hoeveelheid olie die gebruikt werd. 3 keer naar het toilet gedurende het diner. Dat is toch niet normaal!!! Toch heeft het nog jaren geduurd voordat ik in actie kwam.

Wat ik gedaan heb vertel ik jullie in een andere blog: Toen ik eindelijk luisterde naar mijn darmen!!!!! en Wat doet je spijsverteringskanaal eigenlijk?

Sinds ik begonnen met SLIMdiet ben ik eindelijk kilo’s gaan verliezen en houd ik mijn gewicht. Ik heb geen buikpijn en opgezwollen buik meer. Ik voel me veel fitter. Kijk op www.slimdietonline.nl voor meer informatie over de transformatie die ik en anderen meemaakten doordat ze gestart zijn met SLIMdiet.

Literatuurlijst:

www.cbs.nl

Sarah Sloat 11.21.2017 7:13 PM

Association Between Dietary Factors and Mortality From Heart Disease, Stroke, and Type 2 Diabetes in the United States. Micha R, Peñalvo JL, Cudhea F, Imamura F, Rehm CD, Mozaffarian D. JAMA. 2017 Mar 7;317(9):912-924. doi: 10.1001/jama.2017.0947. PMID: 28267855.

Over de schrijver
Reactie plaatsen