Wat doet je spijsverteringskanaal eigenlijk?
06 december 2020 

Wat doet je spijsverteringskanaal eigenlijk?

Het klinkt als heel wat: “je spijsverteringskanaal”. En dat is het ook. Werkt je spijverteringskanaal niet goed dan kunnen er veel problemen ontstaan. Daarom deze blog om inzicht te geven in de weg die het voedsel dat we eten, moet doorlopen, totdat het als poep weer uit je lichaam komt.

Hoe werkt het spijsverteringskanaal nu?

De reis van het voedsel dat je via je mond binnenkrijgt heeft als doel om voeding af te breken tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken.

Hoe worden de voedingsstoffen gebruikt?

  • er wordt energie van gemaakt
  • er worden bouwstoffen van gemaakt (om te groeien of beschadigde cellen te vervangen)

Mond

Zodra je voedsel of drinken tot je neemt geeft je mond speeksel af vanuit de speekselklieren. Per dag kan er wel tot 1 liter speeksel aangemaakt worden en in het speeksel zitten enzymen. Dat is het moment dat voedsel al verteerd wordt. Goed kauwen is belangrijk om het voedsel glad en smeuïg te maken. Dan kan het gemakkelijker

doorgeslikt worden.

Slokdarm

Als het voedsel is doorgeslikt komt het in de slokdarm terecht. De slokdarm heeft de lengte van 25 centimeter en loopt door tot de maag. De slokdarm ontspant en spant aan om het voedsel omlaag naar de maag verplaatst te krijgen. De overgang van de slokdarm naar de maag wordt afgesloten door een klepje. Dat zorgt ervoor dat het voedsel niet terug kan naar de slokdarm als het voedsel in de maag zit.

Maag

De maag is bedekt met een dikke laag slijmvlies. Dat beschermt de maag tegen het maagzuur. In het maagzuur zitten enzymen die het voedsel afbreken en zoutzuur die de ziekmakende bacteriën doodmaken. Normaal gesproken blijft het voedsel gemiddeld 3 uur in de maag en geeft de maag met kleine beetjes voedsel door aan de dunne darm. Vet eten zit langer in de maag omdat de tijd om te verteren langer duurt.

Dunne darm

De darmen zijn onderdeel van je spijsverteringskanaal. Wanneer je voedsel je maag gepasseerd is, komt het in de dunne darm terecht. De dunne darm heeft een lengte van ongeveer 6 meter en bestaat uit:

  • De twaalfvingerige darm, die ook wel duodenum wordt genoemd. Deze is 25 centimeter lang.
  • De nuchtere darm, die ook wel jejunum wordt genoemd. Deze is twee meter lang.
  • De kronkeldarm, die ook wel ileum wordt genoemd. Deze is drie meter lang.

Na de dunne darm volgt de dikke darm, ook wel colon genoemd. Rechts onderaan het begin van de dikke darm hangt nog een dun aanhangsel. Dit is de blindedarm. Na de dikke darm volgt de endeldarm ofwel rectum. Helemaal onderaan zit je anus, de plek waar de ontlasting je lichaam verlaat.

In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats. Hier worden spijsverteringssappen en enzymen uit de alvleesklier en galblaas aan het voedsel toegevoegd. De enzymen breken het voedsel af naar kleinere deeltjes:

voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen komen via de darmwand in het bloed terecht. De wand van de dunne darm is geplooid en heeft kleine uitsteeksels die op vingers lijken

.

Deze uitsteeksels in de darm heten darmvlokken. Door de plooien en uitsteeksels is het oppervlak van de dunne darm ongeveer zo groot als een tennisveld. Daardoor is er veel oppervlakte voor voedingsstoffen om opgenomen te worden in het bloed. De dunne darm bestaat achtereenvolgens uit de twaalfvingerige darm, de nuchtere

darm en de kronkeldarm.
De wand van de dunne darm is complex en bestaat uit drie lagen, namelijk:

  • Een dubbele spierlaag in de darmwand die ervoor zorgt dat de darm het voedsel kan voortbewegen.
  • Een laag bindweefsel.
  • Een laag slijmvlies. (in de slijmlaag liggen kleine klieren die darmsappen (verteringsenzymen) afgeven.

Dikke darm en endeldarm

De dunne darm gaat over in de dikke darm aan de rechterkant in de buik.

Het resterende voedsel dat vanuit de dunne darm in de dikke darm komt is eerst heel dun. De dikke darm heeft een opstijgend deel, een dwarsliggend deel en een afdalend deel. In de dikke darm wordt er nog van alles uitgehaald zoals zout en vocht. Daardoor wordt de brij wat dikker en ontstaat poep. En de poep komt in het laatste stukje terecht, de endeldarm.

  • Vertering gaat het te snel: dan wordt er te weinig vocht uitgehaald en blijft de ontlasting dunner
  • Of het gaat te langzaam: dan wordt er teveel vocht uitgehaald en wordt de ontlasting oftewel poep steeds vaster.

Wat heeft de lever dan voor een functie in de spijsvertering?

Via het bloed dat langs de armen komen, worden de voedingsstoffen naar de lever gebracht. In de lever worden de voedingsstoffen omgezet in bouwstoffen of energie. En daarbij maakt de lever ook nog eens gal aan zodat we vet eten beter kunnen verteren. Als we alcohol drinken wort er heel veel van de lever gevraagd  om de alcohol te verwerken totdat het weer onschadelijk is voor ons lichaam.

De galblaas

De galblaas heeft als functie dat de gal in de dunne darm komt als we heel vet eten. Gal helpt de verteringsenzymen om vet beter te verteren. Je hoort steeds vaker dat mensen de galblaas verwijderd krijgen vanwege klachten zoals: galkolieken. De koliek treedt aanvalsgewijs en zeer intens op. Zonder galblaas kun je verder redelijk leven. Er wordt aangeraden om kleinere hoeveelheden te eten meerdere malen per dag en goed uit te kijken met vet voedsel aangezien de galblaas er niet meer is om het proces goed aan te sturen. Wij raden aan om je lichaam beter te gaan reinigen en te verzorgen van de juiste voedingsmiddelen. Als je daar vragen over hebt dan kun je een afspraak maken.

De alvleesklier

De alvleesklier maakt alvleesklier sap aan om de dunnen darm te ondersteunen om suikers, eiwitten en vetten uit het voedsel te halen. De alvleesklier maakt ook insuline en glucagon aan als hormonen die de bloedsuikerspiegel in evenwicht houden.

Zoals je gelezen hebt is alles op elkaar afgestemd om goed samen te werken voor een goede spijsvertering. Hoe slechter het voedsel is dat we eten, vooral bewerkt eten, des te zwaarder belasten we ons spijverteringskanaal en lopen we meer risico om vrije radicalen in ons lichaam te krijgen. Vandaar dat gezonde voeding van groot belang is om ons lichaam gezond te krijgen en te houden.

Bij PCR (Personal Coaching Roermond) hebben we ervoor gekozen om SLIMdiet als concept naar buiten te brengen. Velen zijn je al voorgegaan met hele goede resultaten om tot een gezondere leefstijl te komen en fitter en slanker te worden.

www.personalcoachingroermond.nl

Lees ook onze blog “Afweersysteem in je darmen”

Over de schrijver
Reactie plaatsen